FRANČIŠKOV SVETNI RED

Sveti Frančišek Asiški (1182-1226) je ustanovil tri redove.
Prvi red so Manjši bratje, naši bratje, ki živijo v samostanih (frančiškani, kapucini in minoriti). Drugi red je ženski red, sestre Klarise (imenovane po sv.Klari Asiški) živijo zaprto kontemplativno življenje v samostanu.
Frančiškov tretji red, ali kot ga imenujejo po novem Frančiškov svetni red, pa je bratstvo, ki ga je ustanovil sveti Frančišek za kristjane, ki živijo v svetu ter želijo živeti evangelij po zgledu sv.Frančiška.
Frančiškov svetni red združuje vse tiste člane božjega ljudstva, laike, redovnike in duhovnike, ki čutijo, da so poklicani hoditi za Kristusom po stopinjah svetega Frančiška Asiškega.
Bratje in sestre, ki jih spodbuja Duh, da bi v svojem svetnem stanu dosegli polnost ljubezni, se z zaobljubo obvežejo, da bodo živeli evangelij po zgledu svetega Frančiška in s pomočjo tega Vodila, ki ga je potrdila Cerkev.
Navdihnjeni z zgledom in spisi sv. Frančiška, predvsem pa v moči milosti Svetega Duha naj bratje in sestre vsak dan živijo v veri veliki dar, ki nam ga je dal Kristus: razodetje Očeta. Naj pričajo za to vero pred ljudmi:
– v družinskem življenju;
– pri delu;
– v veselju in trpljenju;
– pri stikih z ljudmi, ker smo vsi bratje in sestre istega Očeta;
– z navzočnostjo in sodelovanjem v družbenem življenju;
– z bratskim odnosom do stvarstva.

KAKO POSTANEŠ ČLAN OFS?

Si prebral kakšen njegov življenjepis, videl njegov film ali obiskal mesto Assisi? Ali pa se morda zavzemaš za mir, ohranjevanje Stvarstva in želiš živeti v preprostosti in si želiš, da bi živel kot sveti Frančišek, vendar v svetu vsakdanjega življenja. Pocukaj za rokav kakšnega od njegovih bratov ali sester in te bo povabil na srečanja krajevnega bratstva. Najprej boš samo opazoval. Nato se lahko odločiš in postaneš kandidat. Kandidatura traja 6 mesecev.
Po preteku te dobe sprejme krajevno bratstvo kandidate v leto oblikovanja, v enoletni noviciat.
Po končanem noviciatu vsak novinec pred bratstvom izreče obljubo živeti evangeljsko življenje po Vodilu Frančiškovega svetnega reda (OFS).
Naše krajevno bratstvo ima redna srečanja vsako tretjo nedeljo v mesecu po jutranji sveti maši.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Ni berljivo? Spremeni tekst. captcha txt